Gewaarborgd inkomen
Als zelfstandige ben je het gewoon om het heft in eigen handen te nemen. Maar wat als je plots arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval? Je kunt een tijd niet aan de slag en je inkomsten dalen. Maar je vaste kosten blijven dezelfde. Financiële problemen komen om de hoek kijken. Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen bescherm je jezelf en je gezin tegen financiële zorgen door arbeidsongeschiktheid.
Inkomensverlies zelfstandige
Hoeveel krijgt je bij arbeidsongeschiktheid van het ziekenfonds?
Wanneer je arbeidsongeschikt bent, kun je aanspraak maken op het ziekenfonds. Maar dit is mogelijk niet voldoende om zowel je levensstandaard te behouden als de extra medische kosten te dekken. In de onderstaande tabel zie je de dagelijkse uitkeringen die je ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. Deze uitkeringen worden betaald voor zes dagen per week, dus in principe 26 dagen per maand. De brutobedragen variëren afhankelijk van je gezinssituatie en gelden gedurende het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid. Ze blijven geldig nadien, behalve voor samenwonenden.
Let op: Als je arbeidsongeschiktheid langer duurt dan 7 dagen, ontvang je vanaf de eerste dag een uitkering van het RIZIV. Maar als je arbeidsongeschiktheid minder dan 8 dagen duurt, ontvang je geen uitkering.
Bescherm jezelf en je gezin
Daarom is het verstandig om jezelf en je gezin te beschermen tegen mogelijke financiële problemen als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Een verzekering Gewaarborgd Inkomen zorgt ervoor dat je, in geval van arbeidsongeschiktheid, een rente ontvangt die (gedeeltelijk) je inkomensverlies compenseert.
- Ben je tussen 25% en 67% arbeidsongeschikt, dan ontvang je een rente in verhouding tot je graad van arbeidsongeschiktheid.
- Ben je 67% arbeidsongeschikt of meer, dan krijg je de volledige rente uitgekeerd.
Fiscaal voordelig
Als zelfstandige kun je onder bepaalde voorwaarden de premies voor een verzekering Gewaarborgd Inkomen volledig aftrekken als beroepskost. De uitgekeerde rentes worden belast als vervangingsinkomen.
Minimumduur of eigenrisicotermijn
Meestal omvat je Gewaarborgd Inkomen-polis een eigenrisicotermijn of minimumduur. Dit is de periode waarin je geen uitkering ontvangt van je verzekeraar. Bijvoorbeeld, als je polis een eigenrisicotermijn van 1 maand heeft, ontvang je rente vanaf de eerste dag van de tweede maand als je langer dan 1 maand arbeidsongeschikt bent.
Bepaalde verzekeraars hanteren ook een minimumduur. In dat geval ontvang je met terugwerkende kracht rente vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, op voorwaarde dat deze periode langer duurt dan de gekozen termijn.
Medische formaliteiten
Afhankelijk van je leeftijd en het verzekerde bedrag kan het nodig zijn dat je een medische vragenlijst invult vóór de ondertekening van het contract. Het kan ook zijn dat de verzekeraar je vraagt om een medisch onderzoek te ondergaan bij een dokter.
Premiebepaling
De premie voor je verzekering Gewaarborgd Inkomen wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder:
- Verzekerd bedrag: je kunt maximaal 80% van je inkomen verzekeren.
- Leeftijd.
- Beroep.
- De eigenrisicotermijn of minimumduur: hoe langer deze termijn, hoe lager de premie.
- Soort rente.
- Dekking in geval van ziekte, ongevallen, of beide.
- Dekking voor gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid, of alleen voor volledige arbeidsongeschiktheid.
- Eindduur van de dekking: hoe langer de dekking, hoe hoger de premie.
- Eventuele gevaarlijke hobby's.
Deze factoren spelen allemaal een rol bij het bepalen van de premie voor je Gewaarborgd Inkomen-verzekering. Het is belangrijk om ze zorgvuldig te overwegen om de dekking te vinden die het beste bij jouw situatie past.
Bescherming van uw vennootschap
Bescherming van de omzet en de vaste kosten van je vennootschap
Naast het dekken van je inkomensverlies, is het ook van belang om de continuïteit van je vennootschap te waarborgen in geval van ziekte of ongeval. Daarom kun je er ook voor kiezen om de omzet van je vennootschap of de vaste kosten ervan te verzekeren. Het verzekeren van deze aspecten draagt bij aan de financiële stabiliteit van je bedrijf tijdens jouw afwezigheid.